South Park, Tampere

yhteis2YAD:n kesäfestarikausi 2016 avattiin Tampereen South Parkissa 10.-11. kesäkuuta. Festareille meitä yadilaisia lähti tällä kertaa yhteensä 6: Taru, Antero, Allu, Saana, festarivastaavamme Kirsi ja minä. Kyseessä oli ensimmäinen varsinainen infopisteeni YAD:n kanssa, enkä festaritovereistanikaan tuntenut ketään ennestään – tosin kaksi heistä olin ohimennen tavannut syksyn 2015 infopistekoulutuksessa. Lienee sanomatta selvää, että oloni oli vähintäänkin jännittynyt, joskin positiivisen odottavainen.

Perjantaiaamuna kun junani vasta suuntasi Porista kohti Tamperetta, oli YAD:n infopisteteltta käyty jo kasaamassa festarialueelle muiden yadilaisten toimesta. Päivän aikana ennen itse festarialueelle siirtymistä kävimme ruokaostoksilla, pakkasimme tavaroita ja laitoimme eväät valmiiksi. Vaikka teltta olikin jo pystytetty ja osa tavaroista valmiiksi festarialueella, mukaan tuli vielä roudaamisia huomattavasti enenmmän kuin olin osannut odottaa. Eteläpuistoon siirryimme pussien ja kassien kanssa osan matkasta linja-autolla kulkien, osan kävellen.

telttaInfopisteemme festarialueella sijaitsi hyvällä paikalla. Olimme lähellä ruokakojuja ja katostettua istuma-aluetta, jonne virtasi jatkuvasti porukkaa. Molemmat festarilavat olivat suoraan edessämme (joskin melko kaukana), joten sieltä alueelta poistuvilla ihmisillä oli suora näköyhteys teltallemme. Vieressämme oli myös Reverse Bungee Jump -piste, joka keräsi katselijoita ja samalla toi ihmisiä meidänkin teltallemme.

Kun lähdin näille festareille, en vielä ihan täysin edes tiennyt, mitä minun pitäisi infopisteellä kävijöille osata kertoa tai mistä keskustella. Ensimmäinen kävijä tuli tutkailemaan kojuamme aikaisin perjantaina, vain hetki sen jälkeen kun olimme saaneet tavarat aseteltua paikoilleen. Sain kunnian tehdä ensimmäisen ”huumetestin” ja sen myötä jännitykseni laantuikin lähes olemattomiin. Nimestään huolimatta huumetestillä tässä yhteydessä ei tarkoiteta mitään varsinaista testiä, eikä kenenkään eritteitä ryhdytä analysoimaan. Sen sijaan huumetesti on pieni kyselyvihkonen, josta pisteelle saapunut saa valita aihealueen (esimerkiksi ”huumeet ja rikollisuus” tai ”kohtuukäyttö”), josta sitten käydään lyhyt tai pitkä keskustelu, aivan kävijän kiinnostuksesta ja sanottavasta riippuen. Kiitokseksi saa valita kortsun tai korvatulpat.

lautaset

teltalla voi kokeilla myös jonkkavälineitä

Perjantaina väkeä kävikin teltalla melko paljon, tai ainakin ensikertalaisen mielestä se siltä vaikutti.

Keltainen houkuttelukylttimme: ”Tee huumetesti, saat kortsun tai korvatulpat” selkeästi toimi, sillä korvatulppia tultiin kyselemään moneen kertaan ja sana ’huumetesti’ herätti huvittunutta kiinnostusta ohikulkijoissa. Iltaa kohden, kun festarivieraiden humalataso alkoi kohota, tulivat ihmiset entistä rohkeammin teltallemme juttelemaan ja kyselemään YAD:n toiminnasta.

yhteisLauantaipäivä oli pisteellämme perjantaita rauhallisempi, mikä saattoi johtua ainakin nimekkäistä bändeistä, joiden keikat pitivät ihmiset kiireisinä. Lauantaina soittivat mm. Mokoma, Powerwolf, Reckless Love ja Bullet For My Valentine. Itsekin onnekseni ehdin käydä pari keikkaa katsomassa kokonaan, mikä kyllä kruunasi muutenkin onnistuneen viikonlopun. Iltaa kohden väkeä alkoi taas käydä pisteellämme hieman aktiivisemmin, mutta ihan perjantain tasolle ei siltikään taidettu yltää. Tunnelma oli koko ajan kuitenkin hyvä ja fiilis iloinen, niin pisteellämme kuin festareilla ylipäänsäkin.

Itseäni yllätti suuresti se, miten avoimeksi ihmiset sai muutamalla kysymyksellä ja aidolla kiinnostuksella. Viikonlopun aikana ehdin kuulla jos jonkinlaista tarinaa alkoholismista ja ihmisten kokemuksista huumeiden kanssa, sekä myös hyvin perusteltuja ja pitkälle mietittyjä mielipiteitä niin huumeiden puolesta kuin niitä vastaankin. Viikonlopun aikana meitä myös luultiin mm. radikaaliksi raittiusliikkeeksi ja päihde-ensiavuksi. Väärinkäsitykset tulivat kyllä korjatuiksi ja loppujen lopuksi kuulin kommentin: ”Teette hyvää työtä” useampaan kertaan, mikä lämmitti jopa vasta-alkajan mieltä.

Festareiden jäljiltä olo oli erittäin väsynyt mutta onnellinen. Porukka oli aivan mahtava ja koin, että kaikki ottivat minut uutena ja vieraana tulokkaanakin hyvin vastaan. Ensimmäinen infopisteeni YAD:n kanssa oli siis onnistunut kokemus ja odotan jo innolla kaikkia seuraavia.

– Hanne, festarivapari

ryhmä3

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s