YADin matkassa Lahden Summer Upissa

Lahteen lähtiessäni kertasin tilanteen mielessäni: Lahti kohosi  gansterikaupunkina täynnä  kebab kioskeja ja vireää hiphop -kulttuuria. Odotettavissa oli jylhien kivitalojen peittämää keskustaa ja kaunis satama, jonka kupeeseen oli pystytetty sotilasalueen tarkkuudella festivaalialue. Tavoite oli toteuttaa YAD:n infopistetyötä parhaalla mahdollisella meiningillä. Itselleni muodostunut motto oli: vähän, mutta laadulla. Pyörä on keksitty, joten mitään vallankumousta en ollut tekemässä. Pikemminkin kohtaamaassa ihmisiä ja herättämässä päihdekriittisiä ajatuksia. Sinänsä aika vallankumouksellista. Tällaisella oletusasetuksella lähdettiin kohti Summer Wazzappia.

DSC_3894

Aurinkoisen kelit hellivät viikonloppua. Paikalle ilmaannuttiin jo päivää aikaisemmin ja useammasta ilmansuunnasta. Jyväskylästä paikalle saapui Miion johtama iskuryhmä, joka suoritti tiedusteluretken ja kartoitti festivaalialueen ja majoitusalueen. Muut saapuivat porrastettuna kakkosaaltona perinteisten junanvaihtopanikointien siivittelemänä. Majoituspaikkana toimiva Lahden nuorisotalo Plaza muistutti ylhäistä kivilinnaa.

Festivaalialueelle päästyämme päräytimme homman käyntiin hyvällä sykkeellä. Järjestelyt paikan päällä olivat kuin entisen Nokian insinöörin suunnittelemat. Myös ryhmämme toimi alusta alkaen  sveitsiläisen linkkuveitsen varmuudella. Kaikki löysivät oman juttunsa, hääräten ensin infopisteellä, ja myöhemmin hymyillen jutellen ihmisille. Otin välittömästi kontaktia ja tein kymmeniä ja taas kymmeniä huumetestejä. Keskityin kyselemään ja keskustelemaan. Työnjaoksi muodostui naispuolisille tatuointipainotteisempi duuni, jota sai tehdä aivan käsittämättömällä tahdilla. Jonoa oli jatkuvasti, koko päivän. Miion multitaskin ulottui tällä kertaa kaikenlaisen jonkkauksen ohella myös takakierrevoltteihin.

Alue oli hienosti suunniteltu aivan toisen festivaalilavan viereen. Telttamme vieressä toimi nuorisopalveluiden johtokeskus, josta sai kahvia ja mehua. Vastapäätä oli asennettabussi, vieressä seksuaalikampanjan piste, DJ teltta, jossa oli tanssiworkshoppeja sekä parkourhenkinen kiipelykehikko ja Bmx rata. Nuorilla riitti intoa tulla juttelemaan lähes jatkuvalla syötöllä. Vapariporukalla riitti virtaa kuin pienellä voimalalla ja mikäpäs tuollaisella kattauksella toimiessa. Ajoittain toisessa korvassa soi DJ teltan hiphop remixit, toisessa lava-artistin rähinä, edessä pomppi teinejä ja toisessa silmäkulmassa lenteli bmx pyöriä. Tunnelma oli lievästi sanoen villiä.

DSC_3865 copyAivan oma lukunsa oli tietysti esintyvät artistit, joita jokainen kävi hyvän yhteisymmäryksen ja demokratian siivittämä katselemassa.

Näillä mentiin, ja mennään uudestaan. Hyviä festivaalikesän jatkoja YAD:n väelle. Kun ymmärtää miten hyvää työtä tämän puitteissa voi tehdä, raskaatkin koettelemukset on helppo kestää.

T. Janne K

 

Uuden YADilaisen näkökulma:

Lähdin alkumatkaan epävarmana mutta uteliaana ja jännittyneenä. Ehkä hieman pelokkaanakin, mutta kuitenkin innoissani! Olin kuullut huhua, että nämä YAD:n festarireissut olivat hauskoja, rentoja ja ikimuistoisia ja kaupan päälle saisin vielä uusia kavereitakin! Aluksi kyselin, tarkkailin ja utelin. Muut tiimiläiset olivat avuliaita ja ystävällisiä, joten kun kysyin niin minulle vastattiin. Tällä tavoin epävarmuus ja jännitys saivat väistyä ja pian olinkin vetämässä huumetestejä (ei huumeita) itsevarmana ja rentona kuin vanha konkari (ei rokkari)! Reissu oli erittäin opettavainen ja täynnä naurua, tanssia, musiikkia ja ihania ihmisiä! Jäi semmonen fiilis, että tätähän voisi tehä myös ensi kesänä!

-Tiina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s